The use of wild plants for food: a national scale analysis for Burkina Faso (West Africa)

L’utilisation des plantes sauvages pour l’alimentation : une analyse à l’échelle nationale pour le Burkina Faso (Afrique de l’Ouest)

Die Verwendung von Wildpflanzen als Nahrung: eine nationale Analyse für Burkina Faso (Westafrika)

  • Edible wild plants are an important supplement to the diets and livelihoods of rural households in West Africa. Despite their role in improving diets, mitigating famine periods and generating income there is a lack of extensive information on their uses for broader areas. Based on ethnobotanical records, we investigated wild food plants on the national scale of Burkina Faso, to provide a comprehensive overview of all edible plants, their taxonomy, plant parts and preparations. Our study revealed a relatively high number of 354 edible wild species, representing 66 plant families, with Fabaceae and Poaceae being the most species rich. Almost one third of these species have two to four edible plant parts. The number of species with edible fruits ranked highest, followed by seeds, leaves, starchy underground storage organs and others. Overall, the results underline that wild plant species contribute considerably to nutrition and the database compiled in this study constitutes a good basis for further evaluations of the potential of edible plants in Burkina Faso.
  • Les plantes sauvages comestibles constituent un complément important à l'alimentation et aux moyens de subsistance des ménages ruraux d'Afrique de l'Ouest. Malgré leur rôle d'amélioration des régimes alimentaires, d'atténuation des périodes de famine et de génération de revenus, il manque d'informations détaillées sur leurs utilisations pour des zones larges. Nous avons étudié les plantes alimentaires sauvages à l'échelle nationale du Burkina Faso, sur la base des informations ethnobotaniques, afin de fournir un aperçu complet de toutes les plantes comestibles, de leur taxonomie, de leurs parties comestibles et de leurs préparations. Notre étude a révélé un nombre relativement élevé de 354 espèces sauvages comestibles, représentant 66 familles, les Fabaceae et Poaceae étant les plus riches en espèces. Près d’un tiers de ces espèces ont de deux à quatre parties de plantes comestibles. Le nombre d’espèces à fruits comestibles est le plus élevé, suivi des graines, des feuilles, des organes de stockage souterrains féculents et autres. Dans l'ensemble, les résultats soulignent que les espèces comestibles de plantes sauvages contribuent considérablement à la nutrition et que la base de données compilée dans notre étude constitue une bonne base pour des évaluations ultérieures du potentiel des plantes comestibles au Burkina Faso.
  • Essbare Wildpflanzen sind eine wichtige Ergänzung der Ernährung und des Lebensunterhalts ländlicher Haushalte in Westafrika. Trotz ihrer Rolle, die Ernährung zu verbessern, Hungerperioden abzumildern und Einkommen zu generieren, fehlen für größere Gebiete umfangreiche Informationen über ihre Verwendung. In unserer Studie untersuchten wir die essbaren Wildpflanzen der Flora von Burkina Faso anhand ethnobotanischer Aufzeichnungen, um einen umfassenden Überblick über alle essbaren Pflanzen, ihre Taxonomie, Pflanzenteile und Zubereitungen auf nationaler Ebene zu geben. Unsere Studie zeigte eine relativ hohe Anzahl von 354 essbaren Wildpflanzen aus 66 Pflanzenfamilien auf, wobei Fabaceae und Poaceae die artenreichsten Familien sind. Fast ein Drittel dieser Arten besitzt zwei bis vier essbare Pflanzenteile. Die Anzahl der Arten mit essbaren Früchten ist am höchsten, gefolgt von Samen, Blättern, stärkehaltigen unterirdischen Speicherorganen und anderen Pflanzenteilen. Insgesamt unterstreichen die Ergebnisse, dass Wildpflanzenarten einen wesentlichen Beitrag zur Ernährung leisten und die im Rahmen dieser Studie erstellte Datenbank eine gute Grundlage für weitere Bewertungen des Potenzials essbarer Pflanzen in Burkina Faso darstellt.

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Metadaten
Author:Karen Hahn-HadjaliORCiD, Marco SchmidtORCiDGND, Adjima Thiombiano
URN:urn:nbn:de:hebis:30:3-493041
DOI:https://doi.org/10.21248/fvss.21.57
ISSN:1868-3606
Parent Title (Multiple languages):Flora et Vegetatio Sudano-Sambesica
Place of publication:Frankfurt am Main
Editor:Rüdiger Wittig
Document Type:Article
Language:English
Year of Completion:2018
Year of first Publication:2018
Publishing Institution:Universitätsbibliothek Johann Christian Senckenberg
Release Date:2019/03/06
Tag:Burkina Faso; Westafrika; essbare Pflanzenteile; essbare Wildpflanzen; ländlicher Lebensunterhalt
Burkina Faso; West Africa; edible plant parts; rural livelihoods; wild food plants
Afrique de l'Ouest; Burkina Faso; moyens de subsistance en milieu rural; parties de plantes comestibles; plantes alimentaires sauvages
Volume:21
Page Number:9
First Page:25
Last Page:33
HeBIS-PPN:447585169
Dewey Decimal Classification:5 Naturwissenschaften und Mathematik / 58 Pflanzen (Botanik) / 580 Pflanzen (Botanik)
Sammlungen:Sammlung Biologie / Sondersammelgebiets-Volltexte
Afrika südlich der Sahara
Zeitschriften / Jahresberichte:Flora et Vegetatio Sudano-Sambesica / Flora et Vegetatio Sudano-Sambesica : Volume 21 - 2018
:urn:nbn:de:hebis:30:3-484978
Licence (German):License LogoDeutsches Urheberrecht